17 Aralık 2008 Çarşamba

Çok Farklı Alanlarda Başarılı Olan İnsanların Ortak Özellikleri II

Yapmaktan doğan sevinç
Başarı oykülerini yaratan insanların önemli özelliklerinden biri de “yapmaktan doğan sevinç” diyebileceğimiz kendi kendini güdüleme alışkanlığı. Bütün başarı öykülerinde yaptıkları işi “meşrulaştıran”, o nedenle de sınır tanımaz bir “özveriyle” çalışmaya götüren özellik, bir işi üretmekten, başkalarına yararlı olmaktan duyulan gurur. İnsan biraz da başkaları için yaşadığı zaman insandır. Bu söz, bütün başarılı insanların zihin dünyalarında adeta perçinlenmiş gibi. Her biri, yarattığı işten duyduğu sevinci başka sözcüklerle anlatsa da onları özverili çalışmaya, durmadan kendini yeniden üreten yatırımlar yapmaya iten duygu bu.
Kendini sorgulama
Başarı öyküleri yaratan insanlarda gözlenen bir başka özellik de kendine ayna tutmasını bilmeleri, kendilerini sorgulama özgüvenlerinin gelişmiş olması. Bu insanların hepsi, insan mükemmel değilder, noktasından hareket ediyor. O nedenle, ilk bakışta kendilerine aşırı inanmış gibi gözükmelerine karşın, kendilerini sorgulayarak, iç dünyalarında yakaladıkları boşlukları doldurmaya dönük kendine yatırım yapmak alışkanlıkları gelişmiş.

Çok Farklı Alanlarda Başarılı Olan İnsanların Ortak Özellikleri I

Çok Farklı Alanlarda Başarılı Olan İnsanların Ortak Özellikleri

Bugün size değişik mesleklerden insanların başarılarını öne çıkaran özelliklerini aktarmak istiyoruz. Bu özelliklerin genç girişimçilere örnek olmasını diliyoruz. Çok farklı alanlarda başarılı olan insanların başarı öykülerinde ortak özellikler nelerdir? İşte o ortak özelliklerin on temel noktada toplandığını görüyoruz:
Eğer insan niyetli ise…

Başarılı insanlar “niyet” konusunun altını çiziyorlar. Bir insanın başarılı olabilmesi için ne yapması gerektiğini kendi zihin dünyasında çözmüş olması gerekiyor. Yani yaptığı işin başarısı için “niyet” ilk ve önemli girdi. Eğer insan niyetli ise, sonuç elde etmemesi mümkün değil:
Güçlü bir niyet, tutkulu bir ideale döndüğünde, girişimci bütün enerjisini işinin üzerinde odaklayabiliyor. Başarı öyküsü aktarılan bütün girişimcilerde, güçlü bir ideale sahip olmak, temel özellikler arasında en belirgin olanı.

Temel kuralları bilmek
Başarılı insanların ikinci özelliği, “işin temel kurallarını öğrenme” konusundaki kararlılıkları. Bilgisiz girilen işlerde ya büyük kayıplar oluyor ya da işler başarısızlıkla sonuçlanıyor. O nedenle, başarılı insanlar “işin inceliğini bilmek” konusunu değişik sözlerle ifade ediyorlar. Ülkemizde özellikle yeni işe başlayanlarda, işin temel kurallarını bilme konusunda yeterince titiz olmayan girişimcilerin sorunlar yaşadığı görülmekte.
İlkelerin önemi
Başarı öyküleri yazılan girişimcilerin hepsi, kişisel bütünlüğün altını çiziyor. Girişimcilik başka insanlara işbirliği demek. O nedenle, ister yanında çalışanlar olsun, ister tedarikçiler ya da müşteriler, insanlarda güven yaratmak başarılı girişimcilerin temel özelliği. Bir girişimcinin “güvenilir” olması da “ilkeli” davranmasına bağlı. İlkeler her zaman açık, anlaşılır, yazılı belgeler halinde olmasa da, insanların zihin dünyalarında olması halinde güven yaratmanın en önemli öğesi. İlkeli insan, aynı zamanda “tanımlanabilir” insan demek. Eğer, ilişkide bulunduğunuz insanlar, sizin hangi durumda, ne gibi tepki vereceğinizi biliyorsa, sizinle olan ilişkilerde daha rahat olabiliyor; işlerini yaparken inisiyatif kullamanın sınırlarını belirleyebiliyorlar. Bu özelliğin altını çizen başarılı girişimciler, çevrede yaratılan “güvenin” başarının anahtarı olduğunu belirtiyorlar. Kısaca, başarılı insanlar aynı zamanda özü, sözü, davranışı birbirini bütünleyen “iç bütünlüğü” olan insanlar.

Zamana kıymasını bilmek
Başarılı girişimcilerin bir başka özelliği çalışkanlık, yani zamana kıymasını bilmek. Bütün başarı öykülerinin odağında yer alan özellik, işleri takip etme alışkanlığının olması. Başarılı girişimciler, olumlu gelişmeleri daha ileriye taşımak, olumsuz gelişmeler karşısında direnmek gibi özelliklere sahip. Bir yandan zamana kıymasını bilen girişimciler, aynı zamanda uygar bir cesarete de sahip.

 
eXTReMe Tracker
Directory of General Blogs